Diberdayakan oleh Blogger.
RSS

seni bela diri

Seni bela diri merupakan satu kesenian yang timbul sebagai satu cara seseorang itu mempertahankan diri. Seni bela diri telah lama wujud dan pada mulanya ia berkembang di medan pertempuran sebelum secara perlahan-lahan apabila peperangan telah berkurangan dan penggunaan senjata moden mula digunakan secara berleluasa, seni bela diri mula berkembang dikalangan mereka yang bukannya anggota tentera tetapi merupakan orang awam.
Boleh dikatakan seni bela diri terdapat di merata-merata di dunia ini dan hampir setiap negara mempunyai seni bela diri yang berkembang samaada secara tempatan atau diubah suai daripada seni bela diri luar yang meresap masuk. Sebagai contoh seni silat adalah seni bela diri yang berkembang di negara ASEAN dan terdapat di Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Brunei.
Bagaimanapun kemudahan perhubungan dan komunikasi yang adapada masa ini memudahkan perkembangan idea dan seni bela diri tidak lagi terhad di tanah asalnya tetapi telah berkembang keseluruh dunia.

[sunting] Jenis-jenis

Seni bela diri juga terbagi beberapa jenis daripada seni tempur bersenjata tajam, senjata tidak tajam seperti kayu, dan seni tempur tangan kosong. Di antara jenis-jenis seni bela diri yang ada adalah seperti berikut:
 1. Aikido
 2. Capoeira
 3. Gulat
 4. Hapkido
 5. Jiu Jitsu
 6. Jogo do pau
 7. Judo
 8. Kalaripayat
 9. Karate
 10. Kempo
 11. Kendo
 12. Kung fu
 13. Muay Thai
 14. NEST[rujukan?]
 15. Silambam
 16. Silat
 17. Taekwondo
 18. Taido
 19. Tinju
 20. Tomoi
 21. Wing Tsun
 22. Wun-hup-kuen-do
 23. Wushu
 24. Thifan
 25. Tarung Derajat AA-BOXER

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

0 komentar:

Posting Komentar

Free Basketball Cursors at www.totallyfreecursors.com